Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Πώς μας φάνηκε το "Μάλιστα, Σεφ!";

Την Τρίτη έκανε πρεμιέρα η δεύτερη σειρά του Mega για το πρώτο μισό της σεζόν, "Μάλιστα, Σεφ!". Πρόκειται για την ελληνική μεταφορά της σειράς "The kitchen" του ρωσικού δικτύου CTC. Η υπόθεση θέλει τον νεαρό σεφ Μάνθο να ξεκινά να εργάζεται στο πιο διάσημο γαλλικό εστιατόριο της Αθήνας. Εκεί έχει να αντιμετωπίσει μια κουζίνα γεμάτη από ανθρώπους με ιδιαίτερες προσωπικότητες αλλά και τον αυστηρό σεφ Βασίλη που όμως έχουν δημιουργήσει μια καταπληκτική ομάδα. Ο αγώνας του να ενταχθεί σε αυτή την ομάδα δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά κρύβει προκλήσεις, αγώνα και πολύ γέλιο.

Η σειρά ομολογώ ότι ήταν καλύτερη απ' ότι περίμενα. Λίγο η υπόθεση που δεν με εξέπληξε, λίγο το μέτριο τρέιλερ του σταθμού, φρόντισαν να με ξενερώσουν πριν καν δω το πρώτο επεισόδιο. Ωστόσο, η πρεμιέρα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Θα ξεκινήσω από την απόδοση του σεναρίου, την οποία επιμελείται η Βίκυ Αλεξοπούλου. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μία από τις καλύτερες σεναριογράφους αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αυτό γιατί έχει καταφέρει να εντάξει τόσο άρτια στην ελληνική πραγματικότητα ξένες παραγωγές. Να σας θυμίσω πως η ίδια έχει αποδώσει τα σενάρια των "Συμμαθητών" (1ος κύκλος), της "Πολυκατοικίας", της "Μουρμούρας" (1ος κύκλος) και των "Βασιλιάδων". Από τους ηθοποιούς εξαιρετικός ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, διαφορετικός στο ρόλο του ιδιόρρυθμου σεφ ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, οι ρόλοι της Άννας Μενενάκου ("Πίσω στο σπίτι") και της Κλέλιας Ρένεση ("Με λένε Βαγγέλη", "Μοντέρνα Οικογένεια"). Εντυπωσιακά είναι και τα σκηνικά, αφού στα μεγάλα πλατό των studio Alfa στήθηκε ένα ολόκληρο εστιατόριο, μοντέρνο και πολύ ρεαλιστικό, με προδιαγραφές εξωτερικού. Τα σκηνικά επιμελείται ο έμπειρος σκηνογράφος Τζιοβάννι Τζανέτης. Σύγχρονη και χωρίς υπερβολές ήταν και η σκηνοθεσία του Σπύρου Ρασιδάκη ("Πίσω στο σπίτι", "Μοντέρνα Οικογένεια", "Ο πόλεμος των άστρων"). Αξιόλογες ερμηνείες και εκείνες των νεότερων ηθοποιών που απαρτίζουν το καστ.

Στα αρνητικά, κουραστική και ανούσια η υπερβολή στην αυστηρότητα και κακία του σεφ Βασίλη Κόκκορη. Αντί να βγάζει γέλιο, συχνά απωθούσε ακόμη και τον τηλεθεατή. Ακόμη, αν και η ροή ήταν γρήγορη, υπήρξαν περιττές σκηνές. Πώς βέβαια να μη συμβεί κάτι τέτοιο όταν ένα επεισόδιο 25' πρέπει να γίνει 40'! Τέλος, η φωτογραφία σε ορισμένα σημεία ήταν κακή και θύμιζε άλλες δεκαετίες. Νομίζω πως πλέον εταιρίες παραγωγής, στούντιο και κανάλια πρέπει να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους. Δεν είναι δυνατόν οι σειρές να γράφονται με τις ίδιες κάμερες που έγραφαν και το 2000. Επειδή, όμως, το θέμα της ποιότητας θα το αναλύσω σε άρθρο στις επόμενες μέρες, βάζω εδώ μια τελεία.

Σε γενικές γραμμές, το "Μάλιστα, Σεφ!" είναι μια αξιόλογη δουλειά που θυμίζει αρκετά την εποχή που το Mega έγραφε ιστορία στην ελληνική μυθοπλασία. Άλλωστε, κατάφερε να φέρει την πρώτη πρωτιά στον σταθμό για την prime time ζώνη (στο νεανικό κοινό). Και σε όσους έσπευσαν να πουν ότι το 20% δεν έχει σχέση με τα τεράστια νούμερα του παρελθόντος, νομίζω πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πριν 2 χρόνια τα υπόλοιπα κανάλια δεν παρήγαγαν σχεδόν καθόλου πρωτογενές υλικό για αυτή τη ζώνη κι έτσι οι σειρές του Mega ουσιαστικά δεν είχαν ανταγωνισμό. Τώρα 3 κανάλια (Alpha, AΝΤ1,Mega) παίζουν πολύ δυνατά προγράμματα και μοιράζονται την πίτα της τηλεθέασης.

Βαθμολογία: 8/10

Μαρίνα Κίτση
marina.kitsi.lol@gmail.com