Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

"Οι Άσφαιροι": Όταν το σενάριο καταστρέφει τη σειρά!

Όταν ο Alpha ανακοίνωσε την ένταξη της σειράς "Οι Άσφαιροι" στο πρόγραμμά του, ομολογώ ότι παραδέχτηκα τους ανθρώπους του σταθμού που πίστεψαν σε ένα τέτοιο κόνσεπτ. Είναι η πρώτη φορά που στην ελληνική τηλεόραση παρακολουθούμε μια καθαρά αστυνομική κωμωδία. Η βασική ιδέα των δύο γκαφατζήδων αστυνομικών είχε όλες τις προοπτικές για να εξελιχθεί σε μια καλή κωμωδία...

Όσο για το πως μία σειρά με ένα μεγάλο καστ νέων, ταλαντούχων άφθαρτων προσώπων, πρωτοποριακή για την Ελλάδα σκηνοθεσία και προσεγμένη φωτογραφία απέτυχε, η απάντηση είναι μια. Το κακό σενάριο. Μια κωμωδία που κουράζει και δεν προκαλεί ούτε στο ελάχιστο το γέλιο. Σε κάθε επεισόδιο οι ηθοποιοί προσπαθούν επί 30 περίπου λεπτά να μας κάνουν να χαμογελάσουμε με σαχλές ατάκες και γκριμάτσες που παραπέμπουν σε ερασιτεχνικό, παιδικό θέατρο. Από την σειρά απουσιάζουν οι ατάκες που θα μείνουν στη μνήμη του τηλεθεατή ενώ η πλοκή κάνει διαρκώς κοιλιές. Το επεισόδιο μοιάζει να τραβήχτηκε άτσαλα ώστε να διαρκεί μισή ώρα. Νομίζεις πως πρόκειται για δεκάλεπτη ιστορία που απλά γεμίστηκε με ανούσιες σκηνές. Ένα ακόμη αδύνατο σημείο του σεναρίου είναι το ότι κάθε επεισόδιο δομείται κατά τον ίδιο τρόπο. Ουσιαστικά, παρακολουθούμε τις ίδιες και τις ίδιες σκηνές με μικρές αλλαγές. Όλα τα επεισόδια ξεκινούν και κλείνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Κατά τη γνώμη μου, αν η σειρά ήταν καθαρά αστυνομική ίσως να έπειθε περισσότερο. Ωστόσο, προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες όλων των συντελεστών, θεωρώ πως πρέπει να ανατεθεί σε άλλον σεναριογράφο το σενάριο. Έτσι, θα επαναπροσδιορίσει τον κωμικό της χαρακτήρα, θα ξανασυστηθεί στο κοινό και -γιατί όχι- θα εξελίξει την κωμωδία σαν είδος στην Ελλάδα.

Μαρίνα Κίτση
marina.kitsi.lol@gmail.com